Let op: Donderdag 5 december zijn we om 16.00 u gesloten

Nieuwe fietshelm kopen?

Tips voor veilige aanschaf

Met een fietshelm bescherm je een kostbaarste bezit: je brein. Voor een paar tientjes heb je al een goedgekeurde fietshelm. Waar moet je op letten als je een helm koopt?

De helm is gemaakt om een harde klap op te vangen. Na het incasseren van een harde klap is het binnenwerk (eps-schuim) ingedeukt en kan het een tweede klap niet meer absorberen. Koop daarom altijd een nieuwe helm na een flinke klap. Het advies is om een helm sowieso na enkele jaren te vervangen omdat uv-straling van de zon het materiaal aantast. Koop nooit een tweedehands helm. Schade in het binnenwerk is niet zichtbaar.

Keurmerk fietshelm

Kies een helm die voldoet aan de Europese norm voor veilige fietshelmen: EN 1078 (voor volwassenen) of EN 1080 (voor kinderen). Een fietshelm voor een snelle speed pedelec moet aan strengere eisen voldoen, daarvoor is keurmerk NTA 8776 nodig. Een helm met keurmerk is veilig, ongeacht de prijs.

Kies de juiste fietshelm maat

Een goede pasvorm is heel belangrijk voor de beschermende werking van een helm. Te groot of te klein? Niet doen.

  • Meet de omtrek van je hoofd ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Kijk in welke maat (S – XL) je uitkomt. Bijvoorbeeld: maat S is 52 t/m 56 cm. Een goedzittende helm kun je niet makkelijk op je hoofd heen en weer schuiven. Zelfs niet als de riempjes los zijn.
  • Om de fietshelm maat bij kinderen te bepalen, meet je de omtrek van het hoofd ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen. Deze omtrek is de maat die je moet kopen. Koop voor kinderen in de groei een verstelbare helm, zodat je de pasvorm kunt aanpassen.
  • Draag je een bril of paardenstaart? Draag die dan ook als je de helm past. Doe de paardenstaart of vlecht laag, in je nek.
  • Neem bij het passen de houding aan zoals op de fiets zit. Op een sportieve fiets zit je voorovergebogen, met je hoofd iets naar achteren gekanteld zodat je vooruit kunt kijken. Ook dan moet een helm goed zitten.

Ook handig

  • Krijg je het snel warm? Kies een helm met voldoende luchtopeningen voor ventilatie.
  • Een insectennet voor de luchtopeningen houdt vliegend gespuis buiten de helm.
  • Er zijn helmen waarvan je de pasvorm strakker of losser kunt maken. Handig, bijvoorbeeld als je in de winter een mutsje wilt dragen.
  • Met of zonder vizier? Dat is een kwestie van smaak. Een vizier (klep) mag het zicht niet belemmeren als je voorover gebogen op je fiets zit. Voordeel: de klep houdt de zon uit je ogen.

Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. We beloven je dat we vertrouwelijk omgaan met je gegevens en je niet te vaak zullen mailen. Je ontvangt alleen een nieuwsbrief als er ook echt nieuws is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *