Recht op letselschadevergoeding na fietsongeval?

Recht op letselschadevergoeding na fietsongeval?

Recht op letselschadevergoeding na fietsongeval?

Fietsen is typisch Nederlands. In de meeste gevallen gaat dit goed en komen we veilig op onze bestemming. Helaas gaat het toch ook met regelmaat mis. Zo’n 10.000 keer per jaar raakt er namelijk een fietser gewond door een ongeval. In veel gevallen bestaat er recht op een schadevergoeding. Wat kun je jouw klant adviseren over letselschadevergoeding? 

Fietsletselschade.nl ziet in samenwerking met Letsolv dat veel mensen niet weten waar een slachtoffer allemaal recht op heeft. Zonde!

Als juridisch specialist op het gebied van letselschade vertelt fietsletschade.nl in dit artikel graag meer over de belangrijkste aspecten van letselschade na fietsongevallen en de mogelijkheden van schadevergoeding. Zo hopen we fietsers verder te helpen mochten zij een ongeval hebben gehad tijdens het fietsen. Wat kun je je klant adviseren?

Aanrijding met auto

Als fietser ben je in het verkeer behoorlijk kwetsbaar en dus word je bij een aanrijding met een auto op grond van de wet extra beschermd. Dit betekent dat de autobestuurder zich niet zomaar op overmacht kan beroepen. Heb je het ongeval mede veroorzaakt? Dan heb je in de meeste gevallen toch recht op een vergoeding van ten minste 50% van jouw schade.

Andere ongevallen

Ben je in botsing gekomen met een andere fietser? Ook dan kun je recht hebben op een schadevergoeding. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van onvoldoende afstand houden, afsnijden of een slingerbeweging. Verder kan een wegbeheerder, gemeente of organisator van een (recreatieve) fietstocht aansprakelijk zijn, bijvoorbeeld vanwege een onveilig wegdek.

Helaas zijn er ook altijd nog veel ongevallen door voetgangers die zonder te kijken oversteken en honden die voor de fiets lopen. In de meeste gevallen is de veroorzaker aansprakelijk én heb je dus recht op een schadevergoeding. Ook bij lichte klachten.

Welke schadeposten?

Bij letselschade heb je recht op vergoeding van de materiele schade (o.a. medische kosten) en immateriële schade (smartengeld). Door een heleboel schadeposten kan de uiteindelijke vergoeding flink oplopen. Hieronder een aantal voorbeelden van schadeposten:

 • verlies van inkomen doordat je tijdelijk niet kunt werken;
 • een vergoeding per dag bij verblijf in ziekenhuis of revalidatiekliniek;
 • vergoeding mantelzorg vanwege persoonlijke verzorging;
 • huishoudelijke hulp door gezinsleden of externe hulp;
 • verlies doe-het-zelf door niet meer kunnen klussen;
 • studievertraging;
 • medische kosten;
 • parkeer- en reiskosten;
 • smartengeld.

Lees alles over deze schadeposten en meer.

Hoeveel schadevergoeding?

Een schadevergoeding is maatwerk. Het is daarom belangrijk dat je je niet laat verleiden door een snelle vergoeding aangeboden door een verzekeraar. Om te krijgen waar je recht op hebt, is het belangrijk dat je je goed te laat adviseren.

Grofweg kun je denken aan de volgende vergoedingen:

 • licht letsel: tot € 2.000;
 • matig letsel: tot € 25.000;
 • zwaar letsel: tot 75.000;
 • zeer zwaar letsel: € 75.000,- of meer.

De uiteindelijke schadevergoeding is van veel factoren afhankelijk. Zo is bijvoorbeeld de vraag of je arbeidsongeschikt bent en jouw loon krijgt doorbetaald of dat je werkzaam bent als zelfstandige en door een fietsongeval direct geen inkomsten meer hebt. Verder is een belangrijke factor of de klachten van tijdelijke aard zijn of dat je blijvend letsel hebt opgelopen.

Schade in de afgelopen 5 jaar – wat nu?

Als iemand in de afgelopen 5 jaar letselschade heeft opgelopen, dan is het advies:

 1. verzamel alle bewijzen en facturen, bijvoorbeeld:
  • kenteken of contactgegevens veroorzaker
  • contactgegevens getuigen
  • foto’s van de schade aan fiets, telefoon of het letsel (zoals blauwe plekken)
  • facturen fietsreparatie
 2. raadpleeg een arts of dokter
 3. kies voor juridische bijstand
 4. claim jouw schadevergoeding bij de veroorzaker van het ongeval

Mocht je hulp of advies nodig hebben bij bovenstaande? Neem dan geheel kosteloos contact op via schade@letsolv.nl of 085-1308965

Twee belangrijke tips

Dagelijks krijgen wij veel vragen van slachtoffers over het claimen van een schadevergoeding. Op basis hiervan hebben wij twee belangrijke tips:

 1. Neem letsel altijd serieus, ook als het lijkt mee te vallen. 

Ieder letsel is anders, hopelijk valt jouw letsel mee. Ook in dat geval heb je recht op een schadevergoeding. Je kunt dan denken aan een kapotte broek, schaafwonden of blauwe plekken. Toch is het goed letsel te melden, omdat het regelmatig voorkomt dat letsel langer aanblijft of serieuzer is dan werd verwacht.

 1. Voel je niet bezwaard om iemand aansprakelijk te stellen

Het is heel begrijpelijk als je je bezwaard voelt om de veroorzaker van een ongeval aansprakelijk te stellen, maar dat is niet nodig. In Nederland zijn zowel particulieren als bedrijven vrijwel altijd verzekerd. Wij helpen je graag door op een persoonlijke manier tot een passende oplossing te komen.

Niet zeker of je recht hebt op een schadevergoeding? Geen zorgen. Wij helpen graag. Deze dienstverlening is geheel kosteloos. Neem contact op via 085-1308965 of schade@letsolv.nl

Dit artikel is gesponsord door Fietsletselschade.nl 

Eerste publicatie door  Redactie Contentmarketing op 8 sep 2021

Laatste update 13 sep

Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. We beloven je dat we vertrouwelijk omgaan met je gegevens en je niet te vaak zullen mailen. Je ontvangt alleen een nieuwsbrief als er ook echt nieuws is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *